Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Στίγκλιτς: «Ασυναρτησία με το πιστόλι στον κρόταφο»

stiglits

Στίγκλιτς: «Ασυναρτησία με το πιστόλι στον κρόταφο»Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στίγκλιτς τονίζει ότι το νέο πρόγραμμα έρχεται παρά την αναποτελεσματικότητα της πενταετούς λιτότητας, παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ, χωρίς την αναγκαία -σύμφωνα με το ίδιο το Ταμείο- ελάφρυνση του χρέους
«Ασυνάρτητο πρόγραμμα, που αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά», χαρακτηρίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς τη συμφωνία με τους πιστωτές υπογραμμίζοντας ότι επιβλήθηκε στην Ελλάδα με «το πιστόλι στον κρόταφο». Σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στίγκλιτς τονίζει ότι το νέο πρόγραμμα έρχεται παρά την αναποτελεσματικότητα της πενταετούς λιτότητας, παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για συρρίκνωση του ΑΕΠ, χωρίς την αναγκαία -σύμφωνα με το ίδιο το Ταμείο- ελάφρυνση του χρέους.
«Αρα, πρέπει κανείς να το δει ως ασυνάρτητο, όχι ως ένα δρόμο που οδηγεί στην ευημερία. Ηταν ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις». Τονίζει ότι η έξωθεν υποβολή όρων σε ένα πρόγραμμα σχεδόν πάντα αποτυγχάνει και ότι αυτό που συμφωνήθηκε την 13η Ιουλίου σχεδιάστηκε με το πιστόλι στο κρόταφο...
«Οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει. Και αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά». Για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Στίγκλιτς είπε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σκληρή διαπραγμάτευση, από τη διεύρυνση των βαθμών ελαστικότητας, τη διάθεση συνεργασίας για την προώθηση των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων.
Δηλαδή τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, την αποδυνάμωση της ολιγαρχίας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο Στίγκλιτς χαρακτήρισε λανθασμένη τη γερμανική πολιτική της λιτότητας, ενώ υπογράμμισε ότι η τρόικα δημιούργησε τις χειρότερες δυνατές συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις. Παρ΄όλα αυτά ελπίζει ότι η Ελλάδα μπορεί τελικά να βγει από την κρίση. «Πάντα υπάρχει ελπίδα. Εν μέρει επειδή έχω δει την ανθεκτικότητα των Ελλήνων, τη δύναμη, την ευφυΐα με την οποία έχουν προσεγγίσει αυτά τα προβλήματα. Οσο διατηρείται αυτή η κοινωνική συνοχή, όσο υπάρχει αυτή η δέσμευση, νομίζω ότι υπάρχει βάση για ελπίδα».
Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου