Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Γιατί μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα διάσωσης

Τριετία ύφεσης, αναγκαία ελάφρυνση του χρέους κατά 110 δισ. δολ. και πιθανό Grexit τα επόμενα 1-3 χρόνια «βλέπει» η Citigroup
Γιατί μπορεί να αποτύχει το πρόγραμμα διάσωσης
εκτύπωση  

Ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πληρωμή συνολικού ποσού 6,25 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) άνοιξε και επίσημα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ και διάρκειας 3 ετών, οικονομολόγοι κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό τους στο κατά πόσο το «ελληνικό δράμα» θα έχει τελικά αίσιο τέλος.
Μεγάλοι παραμένουν οι κίνδυνοι
Οι κίνδυνοι για την εφαρμογή της συμφωνίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αναφέρουν αναλυτές της αγοράς, τη στιγμή που το πολιτικό τοπίο παραμένει θολό, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντική πίεση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και της αναγκαίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα και αρχίσει η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες «Why Greece's Third Bailout Will Probably Fail (Eventually)» (Γιατί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα πιθανόν να αποτύχει) τιτλοφορείται μελέτη που εξέδωσε η αμερικανική τράπεζα Citigroup εκφράζοντας τον προβληματισμό της για την ελληνική υπόθεση, καθώς θεωρεί πως το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μπορεί τελικά να αποτύχει να δώσει λύση στα οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας.
«Υποψιαζόμαστε», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης με επικεφαλής τον οικονομολόγο για την Ευρώπη της τράπεζας Guillaume Menuet, «ότι το τρίτο πακέτο διάσωσης (όπως και τα προηγούμενα) θα υποφέρουν από τις ανεπάρκειες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τον τομέα της αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά και τις υπερβολικά αισιόδοξες μακροοικονομικές παραδοχές».
Προβλέπουν μάλιστα μία 3ετία ύφεσης για την Ελλάδα (-2,4% το 2015, -3,7% το 2016 και -3,2% το 2017), ενώ παράλληλα εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την έλλειψη ευελιξίας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και την πολιτική σταθερότητα.
Αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτιμούν πως απαιτείται μία ελάφρυνση 110 δισ. δολ ή 60% του ελληνικού ΑΕΠ για να περιοριστεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2022.
Υποψιαζόμαστε, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, πως κάτι τέτοιο δεν μοιάζει να είναι πολιτικά εφικτό σύντομα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας της ελληνικής προσαρμογής. Ετσι, με δεδομένη τη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, τις αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους, του παρεμβατικού ελέγχου των δανειστών που συνεπάγεται και απώλεια εθνικής κυριαρχίας, περιορίζουν την πιθανότητα επιτυχίας του νέου προγράμματος διάσωσης και καθιστούν επισφαλή και βιώσιμη τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ως αποτέλεσμα αυτών η Citigroup θεωρεί πως το Grexit, η έξοδος δηλαδή της χώρας από το ευρώ, παραμένει ακόμη το βασικό της σενάριο για τα επόμενα 1-3 χρόνια για την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο του Grexit
Εξάλλου, όπως αναφέρει η τράπεζα, οι κίνδυνοι στο σενάριο του Grexit παραμένουν υψηλοί, καθώς μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσω και άλλων δρόμων, συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας της χώρας να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται κατά τους προσεχείς μήνες, ή μέσω μιας κατάρρευσης της κυβέρνησης και της εκλογής μιας νέας που θα αντιτίθεται σθεναρά στη διάσωση της χώρας.
Για τον Willem Buiter, τον επικεφαλής οικονομολόγο της Citigroup και νονό του όρου «Grexit», η χώρα θα μπορούσε να αποτρέψει το Grexit αν επιτευχθεί αναζωογόνηση της ανάπτυξης μέσω ενός συνδυασμού ελάφρυνσης του χρέους, νέας χρηματοδότησης, αλλά και μεταβολής των πολιτικών συσχετισμών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να επιτρέψει τις βαθιές όσο και απαραίτητες μεταρρυθμιστικές τομές.
Εναλλακτικά θα μπορούσε επίσης η χώρα να παραμείνει στον προθάλαμο της ευρωζώνης (ή και της ΕΕ), με περιορισμένη χρηματοδότηση που θα οδηγήσει τελικά στην απόλυτη οικονομική παρακμή και στην πολιτική αστάθεια, με τους νέους και εξειδικευμένους πολίτες της να συνεχίζουν να αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό.
Από το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου