Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η απειλή της φτώχειας

paidiki_ftoxeia.jpg

Παιδική φτώχειαΣτην Ελλάδα πέρυσι συνολικά 710 χιλιάδες παιδιά ή το 37,8% του συνόλου ήταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού | EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ
Την απάνθρωπη διάσταση του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου του μικρότερου κράτους και της ψαλιδισμένης κοινωνικής πρόνοιας, του ανελέητου ανταγωνισμού και της λατρείας των αριθμών, της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ακραίας λιτότητας, των μνημονίων και της υψηλής ανεργίας αναδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για τα παιδιά.
Τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα και ένα στα τέσσερα παιδιά στο σύνολο της ανεπτυγμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, στην Ελλάδα πέρυσι συνολικά 710 χιλιάδες παιδιά ή το 37,8% του συνόλου ήταν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Πέντε χρόνια πριν, το 2010- τη χρονιά που η χώρα έμπαινε στον εφιάλτη των μνημονίων και της τρόικας- ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 547.000 ή 28,7%.
Η αύξηση -της τάξης του 9,1%- ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε χώρα της Ε.Ε. αυτήν την πενταετία. Μετά την Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ 2010 - 2015 του ποσοστού των παιδιών που ζουν στο όριο της φτώχειας καταγράφηκε στην Κύπρο (7,1%) και στην Ιταλία (4%).
Τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας σημειώθηκαν στη Ρουμανία (46,8%), στη Βουλγαρία (43,7%), στην Ελλάδα (37,8%), στην Ουγγαρία (36,1%), στην Ισπανία (34,4%) και στην Ιταλία (33,5%). Αντίθετα τα χαμηλότερα ποσοστά είναι στη Σουηδία (14%), στη Φινλανδία (14,9%) και στη Δανία (15,7%).
Αν και στο σύνολο των 28 χωρών της Ε.Ε. (μαζί με τη Βρετανία) το ποσοστό των παιδιών που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας μειώθηκε από 27,5% το 2010 σε 26,9% το 2015, ο συνολικός τους αριθμός είναι σημαντικός αφού αγγίζει τα 25,26 εκατομμύρια παιδιά.
Η Εurostat επισημαίνει ότι το ποσοστό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού Ε.Ε. μειώνεται όταν αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους.
Ετσι στην Ελλάδα το 73% των παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (έως Γυμνάσιο) απειλούνταν το 2015 από τη φτώχεια. Αντίθετα μόλις το 19% των παιδιών που ζούσαν με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αντιμετώπιζαν αυτόν τον κίνδυνο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο της Ε.Ε. είναι 65,5% και 30,3%.
● Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Eurostat ένα παιδί (έως και 17 ετών) βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν ζει σε νοικοκυριό το οποίο είτε έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος είτε στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών είτε ζει με γονείς που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι.
Από την ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου