Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Πρωτιά (από το τέλος) στην κοινωνική δικαιοσύνη

anergia-diadilosi.jpg

Συγκέντρωση διαδηλωτών μετά από πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα, κατά της ανεργίας Οι μακροχρόνια άνεργοι απειλούνται σύμφωνα με την έκθεση «Social Justice in the EU – Index Report 2016» περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ελληνα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό |ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ηχηρό μήνυμα προς κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς αποτελεί η φετινή έκθεση «Social Justice in the EU – Index Report 2016» του Ιδρύματος Bertelsmann, καθώς δείχνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τις χειρότερες επιδόσεις σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως το 2015 και το 2014, η χώρα μας είχε τη χειρότερη βαθμολογία (3,66) μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον Δείκτη Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ο δείκτης αυτός συντίθεται βάσει των επιδόσεων μιας χώρας σε έξι διαστάσεις της κοινωνικής δικαιοσύνης (αποτροπή της φτώχειας, πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, υγεία, δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών, κοινωνική συνοχή και αντιμετώπιση των διακρίσεων).
Στο σύνολο των 28 χωρών της Ε.Ε., η χώρα μας είχε τη χειρότερη επίδοση (28η) στα πεδία της πρόσβασης στην αγορά εργασίας και της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.
Ηταν 26η στην υγεία και την αποτροπή της φτώχειας και 24η σε όρους πρόσβασης στην εκπαίδευση και κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης των διακρίσεων.
Αιτία, σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομική κρίση και τα μνημόνια που μεγέθυναν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, επιδεινώνοντας τα υπάρχοντα κοινωνικά προβλήματα.
Δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης 2016
Σύμφωνα με τα στοιχεία (του 2015), το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό άγγιξε το 35,7%.
Το αντίστοιχο ποσοστό στα παιδιά εκτοξεύθηκε στο 37,8% από 36,7% το 2014, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζει ήδη σε συνθήκες σοβαρών υλικών στερήσεων στο 25,7% από 23,8% το 2014 και 10,4% το 2008.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στην εγχώρια αγορά εργασίας. Το 2015 μόλις το 50,8% των σε ηλικία εργασίας Ελλήνων δούλευε, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.
Η απασχόληση, παρότι σημείωσε μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2014, παρέμεινε 10% χαμηλότερη σε σχέση με το 2008. Οι Ελληνες ηλικίας 55-64 ετών εμφάνισαν το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης (34,3%) στην Ε.Ε.
Το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων, αν και μειώθηκε ελαφρά –στο 18,3% από 19,5% το 2014– απέχει μακράν του 3,7% το 2008 και είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.
Οι μακροχρόνια άνεργοι απειλούνται σύμφωνα με την έκθεση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ελληνα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Πρόβλημα ακόμη, η εκτόξευση της προσωρινής απασχόλησης που δημιουργεί νεόπτωχους. Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, παρά τη βελτίωση, η χώρα μας συνεχίζει να έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νέων στην Ε.Ε. που δεν εργάζονται ούτε σπουδάζουν (NEETs). Συγκεκριμένα, το 26,1% των Ελλήνων ηλικίας 20-24 ετών δεν σπουδάζουν, δεν εκπαιδεύονται, δεν εργάζονται.
Αυτή η ανενεργή ομάδα νέων –προειδοποιεί η έκθεση– απειλεί μακροπρόθεσμα με αποσταθεροποίηση τη χώρα.
Από την ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου