Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015


Οι ξένοι επενδυτές αποτίμησαν 345 δισεκ. ενεργητικό 
ή 215 δισεκ. σταθμισμένο ενεργητικό με… 750 εκατ ευρώ,
 και απέκτησαν τον έλεγχο των τραπεζών, και μέσω 
των επιχειρηματικών δανείων τον έλεγχο των 
ελληνικών επιχειρήσεων.
- Τα μάτια όλων ήταν στα στεγαστικά "κόκκινα δάνεια" αλλά το μεγάλο παιχνίδι παίχτηκε αλλού!!

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η Ανακεφαλαιοποίηση δυστυχώς με ξεπούλημα των ελληνικών τραπεζών στα διεθνή funds.Πρόκειται για το μεγαλύτερο δωρεάν deal στην ιστορία, καθώς χαρίστηκαν 58 δισεκατομμύρια.
Όλοι γνωρίζουμε πως η ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί παραδοσιακό εργαλείο εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών κατά το διάστημα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, και ως διαδικασία δεν μας είναι άγνωστη καθώς είχε συμβεί και κατά το παρελθόν. 
 Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών Τραπεζών όμως που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες με βρίσκει κάθετα αντίθετο καθώς ο τρόπος με τον οποίο έγινε είναι απαράδεκτος και συνάμα ντροπιαστικός για την χώρα μας.

Για να μην τα πολυλογούμε οι ξένοι επενδυτές που απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών και έκαναν ίσως το ευνοϊκότερο deal στην ιστορία της ελεύθερης οικονομίας.

Με απλά λόγια επένδυσαν δηλαδή 9 δισεκ. χωρίς το ΤΧΣ και για την επένδυση αυτή χαρίστηκαν τα 18 δισεκ. κεφάλαια που διαθέτουν οι τράπεζες προ της ανακεφαλαιοποίησης.

Ταυτόχρονα χαρίστηκαν και τα 40 δισεκ. που επένδυσε το 2013 στις ελληνικές τράπεζες το ΤΧΣ 25 δισεκ. σε κεφάλαιο και 15 δισεκ. σε funding gap δηλαδή συνολικά ΤΧΣ και κεφάλαια τραπεζών 58 δισεκ

Και επειδή ίσως τα προαναφερόμενα μοιάζουν κάπως ακαταλαβίστικα σε μερικούς, έψαξα και βρήκα μια σύνοψη με πληροφορίες και γνώσεις από φίλους μου στο τραπεζικό σύστημα και στοιχειολογησα τα εξής ενδιαφέροντα πράγματα.

1)Μηδενίστηκαν οι αξίες των ελληνικών τραπεζών.

Να αναλογιστείτε ότι στο χρηματιστήριο οι τράπεζες αξίζουν 2,8 δισεκ. ευρώ και η προσφορές που υπέβαλλαν οι ξένοι στα βιβλία προσφορών αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες στα 750-800 εκατ.

Δηλαδή αποτίμησαν οι ξένοι επενδυτές 345 δισεκ. ενεργητικό ή 215 δισεκ. σταθμισμένο ενεργητικό με… 750 εκατ ευρώ.

2)Οι τράπεζες διαθέτουν ήδη 18 δισεκ. κεφάλαια και θα αποκτήσουν με το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης άλλα 14 δισεκ. συνολικά 32-33 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.

Οι ξένοι με τις προσφορές που υπέβαλλαν στα βιβλία προσφορών ουσιαστικά τους χαρίστηκαν τα 18 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών.

3) Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι η Πειραιώς
 με 86 δισεκ. ενεργητικό αποτιμήθηκε με όρους προσφορών στο book building στην τιμή των 18 εκατ !!!!!!   απίστευτο αλλά αληθινό ή η Eurobank 183 εκατ.

4)Οι έλληνες επενδυτές καταστράφηκαν στην κυριολεξία τα έχασαν όλα, οι έλληνες μέτοχοι μηδενίστηκαν, οι παλαιοί παραδοσιακοί μέτοχοι μηδενίστηκαν.

Οι ελληνικές τράπεζες άλλαξαν στην κυριολεξία χέρια και ξεπουλήθηκαν σε διεθνείς επενδυτές.

5)Οι ξένοι επενδυτές δεν πήραν μόνο 18 δισεκ. δωρεάν κεφάλαια απαίτησαν μέσω των εξευτελιστικών τιμών στα βιβλία προσφορών να κερδίσουν όλο το discount μεταξύ της τιμής στο βιβλίο προσφορών και στην τιμή στο χρηματιστήριο.

6)Μόνο η Εθνική θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και για μικρομετόχους.

7)Συνολικά 40 δισεκ. του 2013 χάθηκαν.

 περισσότερα  rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου