Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Φοροαποφυγή 2,1 τρισ. από αμερικανικούς κολοσσούς
Συντάκτης: 
Την υποκρισία των εξαγγελιών για την πάταξη της φοροαποφυγής, στις οποίες προβαίνουν συχνά-πυκνά οι διεθνείς οργανισμοί και οι μεγάλες κυβερνήσεις του πλανήτη, αναδεικνύουν δύο εκθέσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε το πρακτορείο Bloomberg, 304 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν σήμερα «παρκαρισμένα» εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ το εκρηκτικό ποσό των 2,1 τρισ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγησή τους από το αμερικανικό κράτος. Τα κεφάλαια αυτά είναι κατά 154,5 δισ. περισσότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα -στα τέλη του 2013- και είναι στην πλειονότητά τους τοποθετημένα σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους.
Πρωταθλητές της φοροαποφυγής είναι κολοσσοί υψηλής τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Apple και η Google, οι οποίες μαζί με ακόμη πέντε εταιρείες του κλάδου τους διακρατούν συνολικά εκτός ΗΠΑ περισσότερα από 400 δισ. δολάρια. Η διατήρηση κεφαλαίων στο εξωτερικό είναι πιο εύκολη τόσο για τις τεχνολογικές όσο και για τις φαρμακευτικές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των κερδών τους από τα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες. Κορυφαία στη σχετική λίστα του Bloomberg -για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο- είναι η General Electric, που διακρατεί εκτός των ΗΠΑ 119 δισ. δολάρια, 8% περισσότερα σε σχέση με τα τέλη του 2013 και 27% περισσότερα σε σχέση με το 2010.
Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, που επίσης δημοσιεύτηκε χθες, αποκάλυψε ακόμη ότι δεκάδες χιλιάδες ακίνητα αποτελούν μέσο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Σύμφωνα με την έκθεση, στο Λονδίνο βρίσκονται σήμερα 40.725 ακίνητα που ανήκουν σε ξένες εταιρείες και το 89% αυτών έχει έδρα σε φορολογικούς παραδείσους όπως οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, το Τζέρσεϊ και η Νήσος του Μαν. Από αυτά τα μέρη δεν δίνονται στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων και έτσι είναι δύσκολο να ανιχνευτούν οι παράνομες επενδύσεις. Οπως αποκαλύπτει ακόμη η έκθεση, οι Ρώσοι και οι Ανατολικοευρωπαίοι είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο.
Από την Εφημερίδα των Συντακτών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου