Τράπεζες: 56 δισ. δολάρια για να καλύψουν παρανομίες
Χρονιά ρεκόρ για τις τράπεζες αποτελεί το 2014 αλλά... από την ανάποδη. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν φέτος παγκοσμίως για πρόστιμα και πληρωμές συμφωνιών διευθέτησης κατηγοριών που αφορούν απάτες, ανομίες και άλλες ματσαράγκες τους ξεπέρασε τα 56 δισ. δολάρια. Ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κροατίας και είναι μακράν το μεγαλύτερο που κλήθηκαν ποτέ να πληρώσουν τα «ευαγή ιδρύματα» προκειμένου να «καθαρίσουν» από κατηγορίες για κομπίνες χειραγώγησης των αγορών, εξαπάτησης των επενδυτών, δημιουργία καρτέλ, παραβίαση του ανταγωνισμού, ξέπλυμα χρήματος, συνέργεια σε φοροδιαφυγή κ.λπ.
Απ’ όλες τις τράπεζες, τα περισσότερα θα πληρώσει φέτος η Bank of America, που τον περασμένο Αύγουστο ήλθε σε συμφωνία συμβιβασμού 16,5 δισ. δολαρίων με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να διευθετήσει κατηγορίες παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού. Η υπόθεση αφορά τα γνωστά μας διασφαλισμένα σε ενυπόθηκα δάνεια υψηλού κινδύνου (subprime) χρεόγραφα, με τα οποία η Bank of America και οι υπόλοιπες τράπεζες κατέκλυσαν στη δεκαετία του 2000 τον πλανήτη. Τα «προϊόντα» αυτά -που οι οίκοι αξιολόγησης είχαν βαθμολογήσει με ΑΑΑ– κατέληξαν λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers και το κραχ του 2008 να μην αξίζουν δεκάρα. Ηταν αυτά που επιτάχυναν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας στη χειρότερη κρίση τα τελευταία 80 χρόνια.
Παρά την τεράστια ζημιά, παρά την κατακραυγή, οι τράπεζες δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις παρανομίες και τις απάτες που τους αποφέρουν κέρδη. Ενδεικτικό το σκάνδαλο χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος που οδήγησε στην επιβολή συνολικών προστίμων 4,3 δισ. δολαρίων από τις αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και τις Ελβετίας. Οπως διαπιστώθηκε, οι UBS, Royal Bank of Scotland, HSBC, JB Morgan Chase, Citigroup, Bank of America ασκούσαν πλημμελή έλεγχο στην αγορά συναλλάγματος-σποτ μεταξύ 2008 και 2013. Δηλαδή, σε χρονική περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι οι αρχές και τα ιδρύματα «έσφιγγαν» τους ελέγχους τους.
Το σκάνδαλο βγήκε στο φως μετά την αποκάλυψη της απάτης των subprime και της χειραγώγησης του Libor και του Euribor και έβγαλε αρκετούς από τα ρούχα τους. Μεταξύ άλλων και τον Καναδό διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, που δήλωσε ότι «τα συνεχόμενα σκάνδαλα σημαίνουν ότι ο ισχυρισμός πως το πρόβλημα είναι ένα από τα λίγα κακά μήλα είναι αβάσιμος. Το πρόβλημα είναι με τα βαρέλια μέσα στα οποία (τα μήλα) είναι αποθηκευμένα».
Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου