Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ενέργειας κόστος

Ολύμπιε καλημέρα,

Η Ελλάδα για να παράγει 220 δις Ευρώ ΑΕΠ θα χρειασθεί φέτος περίπου 50 δις Ευρώ εργατικό κόστος (27 δις Ευρώ για μισθούς στο δημόσιο αν δεν κάνω λάθος και τα υπόλοιπα στον ιδιωτικό τομέα) και 30 δις Ευρώ για ενέργεια, ενώ το 2000 εχρειάζετο περίπου το ίδιο για εργατικό κόστος  και 10 δις για ενέργεια!
Αν δεν μειωθούν τα 30 δις της ενέργειας  όσο κι αν περισταλούν οι μισθοί δύσκολα θα αποφύγουμε τα επόμενα χρόνια μια ασταθή πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΑΕΠ.
Βασικά το κόστος της ενέργειας έχει μια συνθετικότητα, παρουσιάζεται με πολλές μορφές αλλά επίσης επηρεάζει και με κάποιους σχετικά αφανείς τρόπους.

1.  Όπως συνοψίζει το άρθρο στο Nature, η τιμή του (συμβατικού) αργού πετρελαίου αυξάνεται κατά 15% το χρόνο τη τελευταία δεκαετία απλά γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της παγκόσμιας παραγωγής.  Τουναντίον η παραγωγή άρχισε μια μη-αντιστρέψιμη πορεία προς τα κάτω, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μια επική προσπάθεια "αναπλήρωσης" με συνθετικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.  Η τιμή βάσης (το λεγόμενο floor) είναι τώρα $100 το βαρέλι! 

2.  Οι υψηλές τιμές πετρελαίου λειτουργούν κατ αρχάς σαν ακριβός εξωτερικός δανεισμός, τα 12+ δις Ευρώ  που πληρώνει η Ελλάδα για να εισάγει πετρέλαιο φεύγουν έξω όπως οι δανειακές υποχρεώσεις (το εσωτερικό αποτέλεσμα στην οικονομία είναι πιο σύνθετο, προφανώς όμως οι υψηλές τιμές καυσίμων αφαιρούν εισόδημα από τα νοικοκυριά, και έχουν και αφανές αλλά και ορατό επιβραδυντικό αποτέλεσμα στην οικονομία γιατί συμπαρασύρουν τις τιμές των πρώτων υλών, των τροφίμων κλπ).  (Να θυμηθούμε ότι οι πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης έχουν φτηνή πυρηνική ενέργεια από Γαλλία, Τσεχία, Φινλανδία κλπ, μακροχρόνια συμβόλαια με Gazprom (Γερμανία αέριο με $220 /1000 m3 για πολλά χρόνια!) και Β. Θάλασσα (ειδικά η Ολλανδία)

3. Η Ελλάδα με την ατυχή επιλογή του μνημονίου (κανείς πραγματικά δεν πρέπει να πιστεύει ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν αναγκαίο) κατάφερε να αποβληθεί από τις αγορές ομολόγων όπου πολύ φοβάμαι θα αργήσει και να ξαναβγεί.  Η δυσφήμηση της χώρας είναι πολύ μεγάλη για να αλλάξει αυτό γρήγορα.  Έτσι, θα υποφέρει και τα δύο κακά ταυτόχρονα - υψηλό κόστος δανεισμού (που συνεπάγεται χρόνια στενότητα ρευστότητας) και υψηλό κόστος ενέργειας (το οποίο φυσικά δεν μπορεί να ελέγξει παρά μόνο με υψηλούς φόρους στα καύσιμα, που όμως λειτουργούν ανασταλτικά για την ανάπτυξη της οικονομίας κλπ κλπ).

4.  Φυσικά και θα έλθουν πολλά ευρώ στη χώρα από τον Μάρτη και πέρα. Όμως με χαμηλότερο μισθολογικό κόστος και μόνο ή έστω μια ευέλικτη αγορά εργασίας, δεν μπορεί να ξαναμπεί η χώρα σε σοβαρή ανάπτυξη.  Κάθε φορά που η οικονομία θα πάει να σηκώσει κεφάλι, θα προσκρούει στο υψηλό κόστος ενέργειας και θα ξαναγονατίζει.

5. Αν ξεχωρίσει κανείς κάποια πράγματα γύρω από το πώς επηρεάζει η ακριβή ενέργεια την Οικονομία, θα δει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι όντως η πρώτη μεγάλη παράπλευρη συνέπεια της Μεταπετρελαικής Εποχής που άρχισε το 2005 .
Πολλούς χαιρετισμούς
Λευτέρης                                                   Φεβρουάριος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου