Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

«Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, απειλή για τη δημοκρατία»

angel-gurria.jpg

Άνχελ ΓκουρίαΟ γ.γ. του ΟΟΣΑ τόνισε στην Παγκόσμια Κυβερνητική Σύνοδο Κορυφής ότι λόγω των ανισοτήτων, οι πολίτες τείνουν να απομακρύνονται από τη δημοκρατία | AP Photo/Matt Dunham, Pool
Οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους λιγότερο προνομιούχους, τόνισε ο Άνχελ Γκουρία από την Παγκόσμια Κυβερνητική Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη στα ΗΑΕ. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ επισήμανε ότι οι πολίτες θα εγκαταλείπουν τις αρχές της δημοκρατίας, εξαιτίας του λαϊκισμού και της διεύρυνση του χάσματος μεταξύ εχόντων και μη προνομιούχων.
Από το Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η Παγκόσμια Κυβερνητική Σύνοδος Κορυφής 2018, με τη συμμετοχή 4.000 αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και εκπρόσωποι 16 διεθνών οργανισμών, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο μεγάλο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις σ' όλον τον κόσμο πρέπει να βρουν πιο σταθερό έδαφος για να προωθήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες τους.
Σύμφωνα με τον Άνχελ Γκουρία, οι κυβερνήσεις διατρέχουν τον κίνδυνο οι πολίτες να εγκαταλείψουν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας καθώς οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενο λαϊκισμό και με τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους έχοντες και τους μη προνομιούχους.
«Μερικές χώρες μοιάζουν μάλιστα να βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης από την εκλογική διαδικασία», είπε και συμπλήρωσε: «Γιατί χάσαμε το Brexit; Επειδή 60% των νέων δεν πίστεψε ότι χρειαζόταν να πάει να ψηφίσει».
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε πως πολλές παγκόσμιες κυβερνήσεις έχασαν το τρένο για να βοηθήσουν τους μη προνομιούχους ψηφοφόρους τους τα 10 τελευταία χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ο «κατακερματισμός μπορεί να είναι χειρότερος στο μέλλον, αν δεν απαντηθούν οι ανάγκες των πιο ευάλωτων στοιχείων της κοινωνίας».
«Αφήσαμε υπερβολικά πολλούς ανθρώπους έξω από τη διαδικασία. Πρέπει να δούμε πώς θα τους πάρουμε και πάλι μαζί μας».
Από την ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου