Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

7ος «παράδεισος» η Γερμανία

Για την Ελβετία και τις ΗΠΑ το γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι αποτελούν παγκόσμιους πρωταθλητές του χρηματοοικονομικού απόρρητου και της αδιαφάνειας όπως ακριβώς τα Νησιά Κέιμαν, ο Παναμάς και οι άλλοι «συνήθεις ύποπτοι» φορολογικοί παράδεισοι του πλανήτη.
Εκείνο όμως που δεν γνωρίζαμε είναι ότι και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, αποτελεί ασφαλές λιμάνι για μαύρο χρήμα από όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον «δείκτη χρηματοοικονομικής μυστικότητας» (FSI), που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα το γνωστό δίκτυο Tax Justice Network (TJN), η Γερμανία αποτελεί πλέον τον 7ο μεγαλύτερο φορολογικό παράδεισο του κόσμου.
Στη σχετική λίστα -που το TJN δημοσιοποιεί κάθε δύο χρόνια- οι 10 μεγαλύτεροι φορολογικοί παράδεισοι του κόσμου είναι κατά σειρά η Ελβετία, οι ΗΠΑ, τα Νησιά Κέιμαν, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Ταϊβάν, το Ντουμπάι και το βρετανικό νησί Γκιούρνσεϊ.
Ειδικότερα στη Γερμανία εισρέει το 5% των χρημάτων που διακινούνται εκτός συνόρων παγκοσμίως προκειμένου να αποφύγουν φορολόγηση και ελέγχους.
Το ίδιο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μόνο το 2014 «ξεπλύθηκαν» στη χώρα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Παρ’ ότι στη Γερμανία δεν ισχύει το τραπεζικό απόρρητο, στην εθνική της νομοθεσία υπάρχουν αρκετά «παραθυράκια» που διευκολύνουν την αδιαφάνεια και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Για παράδειγμα, μόνο οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους εκτός Ε.Ε. υποχρεούνται να δίνουν αναφορά στις φορολογικές αρχές.
Ακόμη το μητρώο δικαιούχων των εγχώριων εταιρειών είναι απίστευτα σαθρό, επιτρέποντας την ίδρυση «εταιρειών-βιτρίνα» οι οποίες διασφαλίζουν την ανωνυμία των ιδιοκτητών τους. Επίσης η εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας στη γερμανική επικράτεια αποτελεί συνήθως όνειρο θερινής νυκτός λόγω της τεράστιας ασάφειας στη νομοθεσία και της υποστελέχωσης των φορολογικών αρχών (16.000 κενές θέσεις εργασίας!).
Η υποστελέχωση των εφοριών εικάζεται ότι είναι σκόπιμη και ότι αποτελεί μέρος ενός «κρυφού φορολογικού ανταγωνισμού» που υπάρχει μεταξύ των γερμανικών κρατιδίων, με επίκεντρο τον χαλαρό έλεγχο των επιχειρήσεων και των λεφτάδων που δραστηριοποιούνται εντός της επικράτειάς τους. Το 2016 από τους 489 εκατομμυριούχους του Βερολίνου οι αρχές έκαναν έλεγχο μόλις στους 11!
Πάνω απ’ όλα όμως η Γερμανία είναι αυτή που φρενάρει την αυστηροποίηση των κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει εφαρμόσει μόνο ελλιπώς αλλαγές που έχουν αποφασιστεί από τα κράτη-μέλη.
Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου