WEF: Με τη χειρότερη συνταξιοδοτική κρίση της Ιστορίας απειλείται ο πλανήτης
Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη συνταξιοδοτική κρίση της Ιστορίας θα βρεθεί ώς τα μέσα του αιώνα ο αναπτυγμένος κόσμος αν δεν αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης στα 70 έτη, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
To Φόρουμ, που διοργανώνει κάθε χρόνο τη γνωστή συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας, κρούει σε σχετική του μελέτη τον κώδωνα του κινδύνου για τα έξι μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του κόσμου, τονίζοντας ότι τα ελλείμματά τους θα υπερτετραπλασιαστούν στα 224 τρισεκατομμύρια δολάρια ώς το 2050 αν ο εργασιακός βίος των ανθρώπων δεν παραταθεί.
Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η ραγδαία αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων στον δυτικό κόσμο.
Ο αριθμός των συνταξιούχων που ζουν περισσότερα χρόνια αυξάνεται διαρκώς και απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει να αυξάνεται, αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα μισά από τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2007 μπορεί να ζήσουν ώς τα 103 τους χρόνια.
Το πρόβλημα αυτό είναι, σύμφωνα με το WEF, οικονομικά ισοδύναμο με την κλιματική αλλαγή.
Εκτοξεύει διαρκώς το κόστος των συντάξεων στα ύψη και τροφοδοτεί ελλείμματα.
Το Φόρουμ εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό των συνταξιοδοτικών συστημάτων θα αυξάνεται διαρκώς τα επόμενα χρόνια με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτόν που αναπτύσσεται η οικονομία, συχνά με 4% και 5% ετησίως.
Στο μικροσκόπιο του WEF μπήκαν τα συνταξιοδοτικά συστήματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας.
Διαπιστώθηκε ότι όλα θα αντιμετωπίσουν πιέσεις από την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού άνω των 65 ετών, από τα 600 εκατομμύρια σήμερα στα 2,1 δισεκατομμύρια το 2050.
Αν μάλιστα στις παραπάνω χώρες προστεθούν και οι πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, Κίνα και Ινδία, τότε η συνολική μαύρη τρύπα στα συνταξιοδοτικά συστήματα και των οκτώ χωρών θα αγγίξει ώς το 2050 τα 400 τρισ. δολάρια.
Ποσό που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Απο την ΕφΣυν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου