Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Τσιφούτηδες και τζαμπατζήδες

trump.jpg

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ ΤράμπΟι αμερικανικές πολυεθνικές δεν αρκούνται στην τεράστια μείωση του φορολογικού συντελεστή επαναπατριζόμενων κερδών από 35% στο 10% που προτείνει ο Τραμπ
Μάθανε στο τζάμπα και δεν θέλουν να πληρώνουν ούτε τα ελάχιστα που προτείνει ο Τραμπ. Ο λόγος, για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες που πιέζουν έντονα τον τελευταίο καιρό την αμερικανική κυβέρνηση να μειώσει τον φόρο για τον επαναπατρισμό των κερδών τους από το εξωτερικό.
Οπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, ομάδες πίεσης (λόμπι) που εκπροσωπούν συμφέροντα πολυεθνικών επιχειρηματικών κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας, της φαρμακοβιομηχανίας και άλλων βιομηχανικών κλάδων εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης πάνω στο θέμα.
Οι λομπίστες φέρεται να έχουν διαμηνύσει προς τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι αν θέλουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό τα κέρδη των εταιρειών, τότε θα πρέπει να προσφέρουν πολύ πιο μειωμένο συντελεστή φορολόγησης.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών τονίζουν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επαναπατριζόμενων κερδών από το 35% στο 10% δεν φτάνει και ζητούν ψαλίδισμά του στο... 3,5% για τα κέρδη που έχουν επενδυθεί στο εξωτερικό σε μη ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού, όπως εργοστάσια, και στο 8,75% για μετρητά και ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.
Βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα τις ΗΠΑ οφείλουν να καταβάλλουν φόρο της τάξης του 35% για τα κέρδη που πραγματοποιούν στο εξωτερικό. Ωστόσο στη νομοθεσία υπάρχει ένα παραθυράκι το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναβάλλουν την πληρωμή αυτού του φόρου.
Το παράθυρο αυτό (για την ακρίβεια… μπαλκονόπορτα) προσέφερε τεράστιο κίνητρο προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να παρκάρουν τα κέρδη τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Audit Analytics, το συνολικό ποσό που έχουν σήμερα τοποθετημένο σε φορολογικούς παραδείσους 500 και πλέον αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις φτάνει τα 2,6 τρισ. δολάρια.
Το 1/3 αυτών των χρημάτων κατέχουν μόλις 10 μόλις επιχειρήσεις και μεταξύ αυτών είναι και οι Apple, Microsoft, Pfizer, General Electric. Η πρώτη -δημιουργός του iphone- έχει συνολικά παρκαρισμένα εκτός ΗΠΑ αφορολόγητα κέρδη 239,6 δισ. δολαρίων.

Τραπεζικό απόρρητο

Ας σημειωθεί ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ εδώ και περίπου δύο χρόνια εξελίσσονται σε άντρο του τραπεζικού απορρήτου και καραμπινάτο φορολογικό παράδεισο της υφηλίου.
Ενας ραγδαία αυξανόμενος αριθμός μη Αμερικανών μεγιστάνων του πλανήτη μεταφέρει συνεχώς τον πλούτο που είχε τοποθετημένο στην Ελβετία ή άλλους φορολογικούς παραδείσους της υφηλίου προς τη Νεβάδα, το Γουαϊόμινγκ, τη Νότια Ντακότα και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου το τραπεζικό απόρρητο και η ανωνυμία τούς διασφαλίζουν από τα νύχια των κυβερνήσεών τους.
Αιτία αυτής της τεράστιας μετακίνησης κεφαλαίων είναι οι αυστηρότεροι νέοι κανόνες δημοσιοποίησης διεθνώς για την πάταξη της φοροαποφυγής που όμως οι ΗΠΑ αρνούνται για την ώρα να υπογράψουν.
Από την ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου