Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η κοινωνική αλλαγήείναι στο χέρι μας

Πιστεύουν ότι όλες και όλοι μας είμαστε δυνάμει φορείς κοινωνικής αλλαγής. Ανάμεσα μάλιστα στα 3.300 μέλη που απαρτίζουν το παγκόσμιο δίκτυό της συγκαταλέγονται και δύο νομπελίστες.
Ο ένας είναι ο Μοχάμεντ Γιουνούς (Νόμπελ Ειρήνης 2006), ο Μπανγκλαντεσιανός οικονομολόγος και θεμελιωτής της ιδέας της μικροπίστωσης, που έδωσε ευκαιρίες ανάπτυξης στους πιο φτωχούς και αποκλεισμένους από το τραπεζικό σύστημα, παρέχοντας κυρίως σε γυναίκες μικροχρηματοδοτήσεις, μία πρακτική που σήμερα έχουν υιοθετήσει οι μεγαλύτεροι οικονομικοί οργανισμοί.
Ο άλλος είναι ο Ινδός αγωνιστής για τα δικαιώματα των παιδιών Καϊλάς Σατιάρτι(Νόμπελ Ειρήνης 2014), που έχει δώσει μάχες για την εκπαίδευσή τους και την προστασία τους από την παιδική σκλαβιά έχοντας μάλιστα εμπνεύσει τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας να συντάξει τη σύμβαση ενάντια στις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας.
«Αλλωστε παρακολουθώντας την πορεία των καινοτόμων συνεργατών μας έχουμε διαπιστώσει ότι σε περίπου δέκα χρόνια το 57% έχει επηρεάσει τις εθνικές πολιτικές στον τομέα που δραστηριοποιούνται» μας λέει η εκπρόσωπος της Ashoka στην Ελλάδα, Χριστίνα Φίλη.
Με μόλις δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας και 35 στον κόσμο, ο μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός, που στόχο έχει την υποστήριξη των ανθρώπων με τολμηρές ιδέες, η εφαρμογή των οποίων στην πράξη έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία καθώς επιλύουν υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, πήρε το όνομά του από τον Ashoka, τον Ινδό ηγέτη του 3ου αιώνα π.Χ. που αφιέρωσε τη ζωή του στην κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας του, ως ένα παράδειγμα κοινωνικού καινοτόμου.
Η δράση του οργανισμού εστιάζει στην αποτελεσματική προώθηση της κοινωνικής αλλαγής: γι’ αυτό επενδύει σε κοινωνικούς επιχειρηματίες με καινοτόμες και εφαρμόσιμες ιδέες τους οποίους βοηθά να τις κάνουν βιώσιμες, καθώς βασική παραδοχή του είναι ότι οι κοινωνικοί επιχειρηματίες, δηλαδή οι άνθρωποι που υλοποιούν με συνέπεια τις καινοτόμες ιδέες τους για την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, ωθούν την κοινωνία στην πρόοδο και αλλάζουν τον κόσμο.
Με στόχο λοιπόν την εξεύρεση Ελλήνων κοινωνικών επιχειρηματιών που θα μπορούσε να στηρίξει ως μέλη-υποτρόφους, ο οργανισμός δραστηριοποιείται και στη χώρα μας ενώ υποστηρίζει σε οργανωτικό επίπεδο επτά πρωτοβουλίες κοινωνικού σκοπού να πολλαπλασιάσουν το θετικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία, οι οποίες επιλέχθηκαν κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Impact ανάμεσα σε 53 αιτήσεις.
Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει δύο βιωματικά εργαστήρια, το ένα για καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη στήριξη των μαθητών μέσα από δημιουργικές μεθόδους διδασκαλίας και το άλλο για την εκπαίδευση εκπαιδευτών στη μέθοδο JobAct που ενδυναμώνει άνεργους νέους μέσω της θεατρικής αγωγής στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής ώστε να καταφέρουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Αρκετές είναι και οι εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ή συμμετάσχει (Επενδύσεις Κοινωνικού Αντίκτυπου, Νεανική Κοινωνική Καινοτομία) για να παρουσιάσει επιτυχημένα παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους υποτρόφους μέλη της στην Αθήνα ήταν ο Attila Von Unruh, ο οποίος, έχοντας βιώσει τις συνέπειες της χρεοκοπίας σε μια χώρα, τη Γερμανία, όπου αυτό συνεπάγεται αυτόματα προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό, αποφάσισε να ιδρύσει πριν από εννιά χρόνια την ομάδα αυτοβοήθειας «Αφερέγγυοι Ανώνυμοι» που όχι μόνο παρέχει στήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών μιας πτώχευσης καταργώντας την απομόνωση των ανθρώπων αλλά με το δίκτυο που έχει δημιουργήσει με τη διασύνδεση και υποστήριξη ομοιοπαθών παρέχει την υποδομή για την αποφυγή της, μετατρέποντας την αποτυχία από μειονέκτημα σε γνώση και δύναμη για το μέλλον προκειμένου να επανεκκινήσουν την επιχειρηματική τους ζωή.
Ετσι, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από αφερεγγυότητα, χρέη και χρεοκοπία κι ενώ επισήμως προστατεύονται οι πιστωτές αλλά όχι οι οφειλέτες, οι «Ανώνυμοι Αφερέγγυοι» έχουν σχηματίσει ομάδες σε 9 πόλεις στη Γερμανία και την Αυστρία και σχεδιάζεται η δημιουργία ομάδων σε ακόμη δύο χώρες, την Ολλανδία και την Ιταλία.
Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει επηρεάσει 5.000 άτομα ενώ έχει δημιουργήσει ένα φιλανθρωπικό σωματείο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων τους μέσω των οποίων παρέχονται υποστήριξη, συμβουλευτική, ανταλλάσσονται ιδέες, εμπειρίες και επιχειρηματικές συμβουλές που βοηθούν μικροεπιχειρηματίες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση να μάθουν από τις παραλείψεις τους ενώ δημιουργούνται και ευκαιρίες επανένταξης στον επαγγελματικό στίβο.

Παραδείγματα μελών της Ashoka

Ανθρωποι με εξαιρετικές ιδέες για λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, που πολλαπλασιάζει τον θετικό αντίκτυπό τους στην κοινωνία, απαρτίζουν τα μέλη-υποτρόφους της Ashoka.
Μερικά παραδείγματα;
◾ Ο dr. Frank Hoffman στη Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα παραϊατρικό επάγγελμα αποκλειστικά για τυφλούς. Πώς;
Εκπαιδεύει τυφλές γυναίκες να διενεργούν εξειδικευμένη διαγνωστική εξέταση του καρκίνου του μαστού με ψηλάφηση.
Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής, με επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού με διαγνωστική εξέταση χαμηλού κόστους.
◾ Οι παιδικές χαρές αποτελούν δραστηριότητα «πολυτελείας» για τα παιδιά των φτωχών κοινοτήτων στις ΗΠΑ.
Με αφορμή τον θάνατο δύο παιδιών που έψαχναν ένα μέρος για να παίξουν, πριν από 20 χρόνια, ο Darell ανέλαβε να φτιάξει μία και βρήκε μια ανέλπιστη «εθελόντρια» στο κοριτσάκι που τον πλησίασε από μόνο του δίνοντάς του τα σχέδια της φανταστικής του παιδικής χαράς.
Ετσι δημιουργήθηκε η πρώτη παιδική χαρά KaBOOM! στην Ουάσινγκτον.
Με στόχο να καλύψει την ανάγκη για φτηνές αλλά ασφαλείς και υψηλής ποιότητας παιδικές χαρές σε φτωχογειτονιές, δημιούργησε ένα σύστημα κατασκευής τους με τη συνεργασία εταιρειών και εθελοντών, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει τις κοινότητες ώστε να μπορούν να αναπτύξουν το μοντέλο τους.
Επίσης δημιούργησε την Eskal8 που φτιάχνει πίστες για σκέιτ, ώστε τα παιδιά να μπορούν να διασκεδάζουν παίζοντας με ασφάλεια.
Θεωρώντας το παιχνίδι θεμελιώδες δικαίωμα, ο Darell από το 1995 που ίδρυσε την KaBOOM! έχει χτίσει πάνω από 500 παιδικές χαρές και έχει βελτιώσει άλλες 1.500 κάνοντάς τες πιο ασφαλείς.
◾ Μετά τον πυρηνικό εφιάλτη του Τσερνομπίλ το 1986 η Ursula Sladek, από μια μικρή κοινότητα της Γερμανίας, αποφάσισε να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Την τοπική εκστρατεία για την ενεργειακή απόδοση ακολούθησε σε εθνικό επίπεδο η προσπάθεια να αγοράσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από το κρατικό μονοπώλιο όταν η τοπική αυτοδιοίκηση ανανέωνε την άδεια λειτουργίας.
Συγκεντρώθηκαν 3 εκατ. ευρώ και ιδρύθηκε η EWS, συλλογική ιδιοκτησία 1.000 πολιτών που σήμερα ηλεκτροδοτεί πάνω από 100.000 σπίτια και επιχειρήσεις προτάσσοντας περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
(Υπάρχουν και καλά νέα. Ευτυχώς)
Από την ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου