Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Το... Κ.ΑΛ.Ο να λέγεται

forum.jpg

Η «Εφ.Συν.» συμμετείχε στο 1ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ως ένα από τα πλέον επιτυχημένα συνεταιριστικά αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα της Ελλάδας
Δεκάδες πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο που προτάσσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο οικονομίας, αυτό της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης, παρουσίασαν το εγχείρημά τους στο φεστιβάλ που οργανώθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά.
Ο Γκόραν Γέρας αφηγήθηκε πώς φορείς της κοινωνίας των πολιτών ένωσαν δυνάμεις και δημιούργησαν την Ebanka, την πρώτη «ηθική τράπεζα» για στήριξη των αποκλεισμένων στην Κροατία. Ο Χαβιέρ Γκουέμες εξήγησε πώς κοινωνικές επιχειρήσεις όπως η Ilunion κατάφεραν να συμπράξουν για να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόσβασης σε άτομα με αναπηρίες.
Ο Φραντσέσκο Πιόβιτσι εξιστόρησε πώς οι πολίτες απάντησαν στην κρατική αδιαφορία για την προσφυγική κρίση ιδρύοντας την οργάνωση «Μεσογειακή Ελπίδα» στη Λαμπεντούζα για να συνδράμουν στην κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων προσφύγων. Η Παλόμα Αρόγιο της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Συνεργατικών Επιχειρήσεων έδειξε πώς οι πολίτες στις γειτονιές αυτοοργανώθηκαν για να λύσουν το πρόβλημα της στέγης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότεροι από 250 πολίτες από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, αλλά και από χώρες όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία, ανάμεσά τους εκπρόσωποι διεθνών δικτύων, μέλη συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν.
Η κοινωνική οικονομία έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια δείχνοντας εξαιρετική αντοχή απέναντι στην κρίση, τις περικοπές και τη λιτότητα. Η Κ.ΑΛ.Ο στην Ευρώπη απασχολεί σήμερα 14 εκατ. εργαζομένους, αριθμός που ισοδυναμεί με το 6,5% της απασχόλησης στην Ε.Ε. Στο Βέλγιο το 2015 αυτός ο τομέας αυξήθηκε κατά 8,5% έναντι 1,5% στο σύνολο της οικονομίας. Στην Ισπανία τα χρόνια της κρίσης ιδρύθηκαν 9.000 κοινωνικές και αλληλέγγυες επιχειρήσεις που δημιούργησαν 170.000 θέσεις εργασίας.
Παρά τη σημασία της υπάρχουν σημαντικά κενά στη θεσμική και νομική της αναγνώριση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ελλάδας όπου, όπως επισήμανε ο Γιάννης Μπάρκας, συνεργάτης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει την κοινωνική οικονομία μόνο στις ΚοινΣΕπ (κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις), γι’ αυτό και προωθείται τροποποίηση του νόμου 4019/2011 ώστε να περιλαμβάνονται και οι συνεταιρισμοί εργαζομένων και νέα νομοθεσία για την επαναλειτουργία των πτωχευμένων επιχειρήσεων μέσα από διάφορα σχήματα, ανάμεσά τους και από συνεταιρισμούς εργαζομένων.
* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου