Αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας
Δραματική επιδείνωση λόγω της οικονομικής κρίσης αναφορικά με την ποιότητα των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία κατέγραψε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, όπως προέκυψε από την αξιολόγηση των στοιχείων 45 χωρών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του διεθνούς Οργανισμού, πρωταθλητές αυτής της αποκαρδιωτικής διαπίστωσης είναι η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου η μείωση των αποδοχών ξεπέρασε το 30%, ενώ στα συμπεράσματα τονίζεται ότι «η κρίση δεν επηρέασε καίρια μόνο τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και την ποιότητά τους».
Η ποιότητα των αποδοχών μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ -ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ελλάδα- αναφορικά με την ασφάλεια των εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
Πάντως ενώ ορισμένα κράτη κατέγραψαν επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών λόγω της κρίσης, σε άλλες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ οι εργαζόμενοι που διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους είδαν τις συνθήκες εργασίας τους να βελτιώνονται.
Ειδικά στη χώρα μας ωστόσο, η κρίση πυροδότησε μία αύξηση-μαμούθ της ανεργίας, αλλά και πτώση τόσο στην ποιότητα των αποδοχών όσο και στην ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Μόνη σταθερά παρέμεινε η συχνότητα της καταπόνησης στην αγορά εργασίας.
Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του εδρεύοντος στο Παρίσι διεθνούς οργανισμού αποτυπώνουν υψηλότερη ποιότητα θέσεων εργασίας σε Αυστραλία, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία και Ελβετία.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των θετικών επιδόσεων που κατέγραψαν σε τουλάχιστον δύο από τους τρεις τομείς της ποιότητας εργασίας.
Αντιθέτως, σχετικά χαμηλή ποιότητα των θέσεων εργασίας καταγράφηκε στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και την Τουρκία.
Το πλαίσιο βάσει του οποίου ο ΟΟΣΑ καταγράφει και αξιολογεί την ποιότητα των θέσεων εργασίας περιλαμβάνει τρεις παράγοντες:
•Την ποιότητα των αποδοχών, καθώς αυτές αποτυπώνουν το εύρος της ευημερίας των εργαζομένων, κάτι που μετράται με τις μέσες αποδοχές και την κατανομή τους.
•Την ασφάλεια στην αγορά εργασίας, δηλαδή τους κινδύνους να βρεθεί κάποιος άνεργος σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος που έχει για τους εργαζόμενους, παράγοντας που εξαρτάται από τον κίνδυνο ανεργίας και τα επιδόματα ανεργίας σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του.
•Τέλος, ο τρίτος παράγοντας αφορά την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος, στοιχείο που σχετίζεται άμεσα τόσο με τη φύση όσο και με το περιεχόμενο της εργασίας, τις συμφωνίες για το ωράριο και τις σχέσεις στη θέση εργασίας.
Κερδισμένοι στη Γερμανία
Στον αντίποδα, «η Γερμανία», σχολιάζει ο ΟΟΣΑ, «όχι μόνο σημείωσε αύξηση των ποσοστών απασχόλησης, αλλά παρουσίασε και γενικότερη βελτίωση σε όλους τους παράγοντες που αφορούν την ποιότητα των θέσεων απασχόλησης».
Στην Πορτογαλία, η ποιότητα των αποδοχών έμεινε σταθερή και η ασφάλεια στην αγορά εργασίας μειώθηκε σημαντικά, ενώ η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βελτιώθηκε για τους ήδη εργαζόμενους (πριν από την κρίση).
Επιπροσθέτως, καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ομάδων εργαζομένων, με θύματα -ως είθισται δυστυχώς- τους νέους και ανειδίκευτους.
Οι τελευταίοι δεν τείνουν μόνο να έχουν τη χειρότερη επίδοση όσον αφορά την απασχόλησή τους, αλλά έχουν επίσης χαμηλότερες αποδοχές και σημαντικά υψηλότερη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας, καθώς και καταπόνηση στην εργασία, ιδιαίτερα όσοι έχουν χαμηλή εξειδίκευση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το αποκαλούμενο «ασθενές φύλο», οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από τους άνδρες, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις στις αποδοχές τους.
* Περισσότερα στοιχεία στο http://stats.oeπόcd.org/Index.aspx?DataSetCode=JOBQ
Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου