Πηδάνε από τον... πύραυλο τα μεγαλοστελέχη
Ρίγη προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η χθεσινή εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία, ωθώντας τους επενδυτές για ακόμη μια φορά μακριά από την ανάληψη ρίσκου και στην αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων.
Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν σχεδόν παντού στον κόσμο, ενώ το δολάριο βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών έναντι του ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, άνοδο σημείωσαν η τιμή του χρυσού, τα κρατικά ομόλογα, το ελβετικό φράγκο. Η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά και αυτή, για έκτη συνεχόμενη μέρα, καθώς η τροπική καταιγίδα «Χάρβεϊ» συνεχίζει να χτυπά το Τέξας και τα διυλιστήριά του.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών, ενώ οι ενδοσυνεδριακές απώλειες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού άγγιξαν το 2%. Ανάλογες απώλειες σημείωσαν και οι αγορές της Αμερικής και της Ασίας.
Την ίδια στιγμή, ο «δείκτης φόβου» (The Volatility Index-VIX) εκτοξευόταν 25% υψηλότερα, αντικατοπτρίζοντας το κλίμα αβεβαιότητας και τις προσδοκίες της αγοράς.
Αρκετοί χρηματιστηριακοί αναλυτές -παρότι δεν το κοινοποιούν ευρέως- φοβούνται εδώ και καιρό το ενδεχόμενο ενός νέου κραχ και ως μια από τις πιθανές αιτίες θεωρούν τις γεωπολιτικές εντάσεις. Η πολεμική ρητορική της Βόρεας Κορέας τούς έρχεται κουτί.
Ωστόσο η κρυστάλλινη οικονομική πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη στρατόσφαιρα και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την ανάπτυξη της οικονομίας και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Ενδεικτική η συνολική κεφαλαιοποίηση των «5 μεγάλων της υψηλής τεχνολογίας» -Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google- η οποία είναι πλέον μεγαλύτερη από το μέγεθος της οικονομίας της 7ης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας του κόσμου, της Βενεζουέλας.
Οι βασικοί δείκτες μετοχών σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου όχι μόνο έχουν ξεπεράσει τις απώλειές τους από το κραχ του 2008, αλλά σπάνε συνεχώς το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Χαρακτηριστική η πορεία του Dow Jones, του γνωστού δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο οποίος από τα χαμηλά επίπεδα των 9.000 μονάδων στα τέλη του 2008 ίπταται σήμερα στις 22.000 μονάδες, συντρίβοντας το ρεκόρ των 16.000 μονάδων που είχε σημειώσει πριν από το κραχ.
Η καλπάζουσα άνοδος εγκυμονεί όμως και κινδύνους. Ο,τι ανεβαίνει κάθετα πολύ ψηλά βυθίζεται με τον ίδιο ρυθμό και αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι τραπεζίτες της Wall Street, που φροντίζουν πριν πεινάσουν να… ξεφορτωθούν τις μετοχές τους.
Οπως αποκάλυψε πρόσφατη ανάλυση των Financial Times, τα ανώτερα στελέχη και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των 6 μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών είναι φέτος καθαροί πωλητές των τίτλων της τράπεζάς τους που διατηρούν στο προσωπικό τους χαρτοφυλάκιο.
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι των JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs και Morgan Stanley πούλησαν -καθαρά- από την αρχή του χρόνου 9,32 εκατομμύρια τραπεζικές μετοχές. Συνολικά, για κάθε μία μετοχή που αγόραζαν στη διάρκεια του έτους πουλούσαν δεκατέσσερις.
Στους πελάτες έλεγαν «αγοράστε»
Και το έπρατταν αυτό ενώ την ίδια στιγμή οι χρηματιστηριακοί αναλυτές των ιδρυμάτων τους -επικαλούμενοι το «φαινόμενο Τραμπ»- παρότρυναν τους απλούς επενδυτές να αγοράζουν άφοβα τραπεζικές μετοχές.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι πρόκειται για μια ασυνήθιστα μεγάλη σειρά καθαρών πωλήσεων και υπογραμμίζει ότι πέρυσι τα στελέχη της JP Morgan, της Citigroup και της Bank of America αγόρασαν περισσότερες μετοχές από αυτές που πούλησαν.
Κάποιοι παρατηρητές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι η εξέλιξη αυτή αντανακλά την απογοήτευση για το οικονομικό πρόγραμμα του Τραμπ που κατέλαβε την εξουσία με την υπόσχεση υψηλότερων επιτοκίων, χαμηλότερων φόρων και απορρύθμισης.
Η εξήγηση αυτή χωλαίνει όμως, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος ουδέποτε απεμπόλησε κάποια από τις παραπάνω υποσχέσεις του. Οσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, η κλιμάκωση της έντασης μπορεί να αποτελέσει μόνο την αφορμή. Σε καμία περίπτωση από μόνη της δεν επαρκεί για να ρίξει τις αγορές ξανά στο βαθύ κόκκινο.
Από την ΕφΣυν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου