Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Παραδοχή ΔΝΤ για λάθη στις προβλέψεις του για την Ελλάδα

Πολύ υψηλότερο από κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ αποδείχθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας όπως παραδέχθηκε από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται για την εαρινή σύνοδο του Ταμείου ο Πολ Τόμσεν. «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ πιο πάνω από ό, τι είχαμε προβλέψει», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ για να προσθέσει ότι «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάναμε λάθος στις επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία».
«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που ήρθαν στην επιφάνεια σήμερα είναι πολύ πάνω απ’ αυτό που προβλέπαμε. Πολύ παραπάνω απ’ οποιοσδήποτε προέβλεπε. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ καλύτερο απ’ όσο περιμέναμε», είπε, ενώ κάνοντας για πρώτη φορά ίσως αυτοκριτική συμπλήρωσε ότι «τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από τη μια πλευρά. Υπερεκτιμούσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. Ήμασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο».
Ερωτηθείς για το ύψος των πλεονασμάτων, ο Τόμσεν εξήγησε ότι δεν αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με ταυτόχρονη ανάπτυξη της Οικονομίας. Εμφανίστηκε δε επιφυλακτικός ως προς το χρονικό διάστημα που κάτι τέτοιο μπορεί να επιτυγχάνεται. Όπως είπε, «το πόσο θα μείνουν στο 3,5% (σ.σ. τα πλεονάσματα) είναι κάτι που τελεί υπό συζήτηση, αλλά θέση του ΔΝΤ είναι πως θα πρέπει να παραμείνουν για λίγο».
Ασαφώς απάντησε και στο ερώτημα αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 7 δισ. ευρώ ανεξαρτήτως της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα. Εκτίμησε πάντως ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, εξ ου και η όλη διαδικασία, όπως σημείωσε, είναι επείγουσα. 
Είπε επιπλέον, εμμένοντας στις αγκυλώσεις που μέχρι σήμερα πάνε πίσω τη διαπραγμάτευση, ότι αυτό που ζητάει το Ταμείο για να συμμετάσχει είναι να υπάρξει συμφωνία στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και επίσης να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο, πράγμα το οποίο έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη λήψη των μέτρων και η ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τα λοιπά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα θα είναι επιτυχής και θα καταλήξει σε τεχνική συμφωνία, ενώ πρόσθεσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι τώρα, αλλά απομένουν κάποια εκκρεμή ζητήματα, ενώ εκτίμησε ότι η ελληνική Οικονομία θα ανακάμψει από το χαμηλό επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, αλλά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να μειωθεί η ανεργία στα προ της κρίσης επίπεδα. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται πολλές διαρθρωτικές αλλαγές να γίνουν, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, το συνταξιοδοτικό και τη δημόσια διοίκηση.
Από το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου