Η Ευρώπη των ανισοτήτων
Σύγκλιση… στον γάμο του Καραγκιόζη δείχνει η νέα έκθεση της Eurostat για τις εισοδηματικές διαφορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, που δόθηκαν προχθές στη δημοσιότητα -στο πλαίσιο σχετικής έκθεσης (SES) η οποία συντάσσεται κάθε 4 χρόνια-, αποκάλυψαν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ οι μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον ευρωπαϊκό Βορρά είναι -σε όρους αγοραστικής δύναμης- πέντε φορές μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του Νότου, ενώ σε ονομαστικούς όρους (δηλαδή σε ευρώ - χωρίς να συνυπολογιστούν οι διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών) είναι… δεκαπενταπλάσιες.
Η έκθεση -που αποκαλύπτει σε όλο του το μεγαλείο το… θαύμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του κυρίαρχου τα τελευταία 25 χρόνια οικονομικού δόγματος του νεοφιλελευθερισμού- δείχνει ότι το υψηλότερο μέσο ακαθάριστο ωρομίσθιο σε όρους αγοραστικής δύναμης είχαν (σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2014) η Δανία (18,5) και η Ιρλανδία (18,4), ενώ ακολουθούσαν το Βέλγιο (15,4), η Γερμανία (15) και το Λουξεμβούργο (15). Στον πάτο οι συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή οι αντίστοιχε ωριαίες αποδοχές των Βουλγάρων (3,6), των Ρουμάνων (4), των Λετονών (5) και των Λιθουανών(5,1).
Οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι ακόμη μεγαλύτερες, σχεδόν εκρηκτικές, όταν οι μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές των εργαζόμενων εκφράζονται σε ευρώ.
Υψηλότερες μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές της Ε.Ε. εμφανίζουν έτσι η Δανία (25,5 ευρώ), η Ιρλανδία (20,2 ευρώ), η Σουηδία (18,5 ευρώ), το Λουξεμβούργο (18,4 ευρώ), το Βέλγιο και η Φινλανδία (17,2 ευρώ). Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες, η Βουλγαρία (1,7 ευρώ), η Ρουμανία (2 ευρώ), η Λιθουανία (3,1 ευρώ), η Λετονία (3,4 ευρώ) και η Ουγγαρία (3,6 ευρώ).
Η έκθεση -από την οποία απουσιάζουν στοιχεία για την Ελλάδα και την Κροατία- αποκαλύπτει ακόμη ότι ο ένας στους έξι εργαζόμενους στην Ε.Ε. ήταν τον Οκτώβριο του 2014 χαμηλόμισθος, δηλαδή αμειβόταν χαμηλότερα από τα 2/3 των μέσων εθνικών ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών.
Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων -στο σύνολο του εργατικού τους δυναμικού- είχαν οι Λετονία (25,5%), η Ρουμανία (24,4%), η Λιθουανία (24%) και η Πολωνία (23,6%), ενώ πολύ υψηλά ποσοστά είχαν η Γερμανία (22,5%) και η Βρετανία (21,3%). Αντίθετα, τους λιγότερους χαμηλόμισθους είχαν οι Σουηδία (2,6%), Βέλγιο (3,8%), Φινλανδία (5,3%), Δανία (8,6%).
Τα στοιχεία έδειξαν ακόμη ότι η ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μέσα σε μία χώρα είναι μικρότερη στη Σκανδιναβία και στο Βέλγιο και μεγαλύτερη στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.
Επίσης, ότι οι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό και τον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ πιο κακοπληρωμένοι είναι όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες εστίασης και διαμονής.
Από την ΕφΣυν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου