Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πλήρωσαν περισσότερα σε 29 CEO απ’ ό,τι σε φόρους

boeing.jpg

Ερευνα των δύο ινστιτούτων κατέδειξε ότι επτά από τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ πλήρωσαν στους διευθύνοντες συμβούλους τους περισσότερα απ’ όσα κατέβαλαν για ομοσπονδιακούς φόρους | EUROKINISSI
Σε απίστευτες καταστάσεις οδηγεί πλέον η εκτεταμένη φοροαποφυγή στην οποία επιδίδονται ανενόχλητα οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, αφού κάποιες εξ αυτών έφτασαν στο σημείο να πληρώνουν λιγότερα για φόρο απ’ ό,τι για τις αμοιβές του διευθύνοντος συμβούλου τους.
Σχετική μελέτη που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα το Institute for Policy Studies και το Center for Effective Government έδειξε ότι 29 από τους υψηλότερα αμειβόμενους διευθύνοντες συμβούλους (CEO) των ΗΠΑ αμείφθηκαν το 2013 με ποσό μεγαλύτερο από τον φόρο που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είχαν 237 θυγατρικές εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες και τους επέτρεψαν να μειώσουν δραστικά τη φορολογική τους βάση.
Η έρευνα των δύο ινστιτούτων κατέδειξε ακόμη ότι επτά από τις 30 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ πλήρωσαν στους διευθύνοντες συμβούλους τους περισσότερα απ’ όσα κατέβαλαν για ομοσπονδιακούς φόρους. Οι εν λόγω επιχειρήσεις είχαν το 2013 συνολικά προ φόρων κέρδη 74 δισ. δολαρίων. Δεν κατέβαλαν όμως κανένα φόρο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αντίθετα οι φορολογικές εκπτώσεις που απόλαυσαν λόγω του διάτρητου φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ και του επιθετικού τους φορολογικού σχεδιασμού επέτρεψαν σε αυτές να έχουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Απόλαυσαν έτσι αρνητικό φορολογικό συντελεστή -2,5% για τα κέρδη τους. Οι εταιρείες αυτές ήταν λιγότερο φειδωλές με τους διευθύνοντες συμβούλους τους αφού τους επιβράβευσαν στο ίδιο διάστημα με μέσες ετήσιες αμοιβές 17,3 εκατ. δολαρίων τον καθένα.
Μάλιστα, παρ’ ότι δώδεκα από αυτές τις επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημιές, προσέφεραν στους επικεφαλής τους μέσες ετήσιες αμοιβές 36,6 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται κολοσσοί, όπως η εταιρεία αεροναυπηγικής Boeing, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και General Motors, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ JP Morgan, η ομόλογή της Citi, η τηλεπικοινωνιακή Verizon.
H πλέον εξωφρενική περίπτωση είναι αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της Boeing, Τζέιμς Μακνέρνι, που εισέπραξε πέρυσι 23,3 εκατομμύρια δολάρια ενώ η εταιρεία του όχι μόνο δεν πλήρωσε φόρο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά αντίθετα είχε και επιστροφές 82 εκατομμυρίων δολαρίων!
Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου