Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

29/07/14

Τα χειρότερα… έρχονται

Την αποτυχία της σκληρής μνημονιακής πολιτικής επιβεβαιώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με τη νέα τριμηνιαία έκθεση, διαπιστώνοντας πολιτικές παρεμβάσεις και θεσμικά «κενά» στην ελληνική οικονομία, αλλά και επερχόμενους οικονομικούς κινδύνους.
       
Του Μάριου Χριστοδούλου

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Φαρμάκι» για την κυβέρνηση η νέα έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην ίδια «σκληρή» γλώσσα με τις προηγούμενες συνεχίζει να λέει αλήθειες για την οικονομία και να καυτηριάζει την πολιτική λιτότητας του μνημονίου. Μια πολιτική η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, θα συνεχίσει να κυνηγά ως «Ερινύα» τα ελληνικά νοικοκυριά, από τη στιγμή που η πόρτα για τρίτο δάνειο παραμένει πέρα για πέρα ορθάνοιχτη. «Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις» τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Από την άλλη, τα «αγκάθια» στην οικονομία παραμένουν. Αν και μεγάλα, η κυβέρνηση κάνει πως δεν τα βλέπει. Οχι όμως και οι οικονομολόγοι του Γραφείου της Βουλής, που διαπιστώνουν από πολιτικές παρεμβάσεις και θεσμικά «κενά» μέχρι και οικονομικούς κινδύνους. Μεταξύ άλλων αυτοί είναι: η αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων, η μεγάλη «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το χρηματοδοτικό «κενό» των 14,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015 και η δυσκολία άντλησης χρημάτων από τις διεθνείς αγορές.

Οι συντάκτες της έκθεσης επιμένουν στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά ειδικά στο θέμα της φορολογίας είναι ιδιαίτερα επικριτικοί για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Κλίμα δυσπιστίας

«Οι συνεχείς φορολογικοί ανασχεδιασμοί (δεν υπάρχει μέρα που να μην εξαγγέλλεται κάποια αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία ή στις ερμηνευτικές της εγκυκλίους) αποτελούν μια πρακτική που απλά χειροτερεύει το ήδη υπάρχον κλίμα δυσπιστίας» τονίζει το Γραφείο, για να προσθέσει ότι «το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας απαιτεί πιο θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική»…

Αναλυτικότερα, τα «αγκάθια», σύμφωνα με την έκθεση, είναι τα εξής:

1. «Κόκκινα δάνεια»: Το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών. Στο τέλος Απριλίου του 2014 τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα 77 δισ. ευρώ ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

2. Τρίτο μνημόνιο: «Ακόμα και χωρίς μνημόνιο η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία» λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα – αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό “όχημα”. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις»…

3. Θεσμοί: Το θεσμικό μας πρόβλημα είναι μείζον…

4. Πολιτική συναίνεση: Ακόμα μια πηγή αβεβαιότητας είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

5. Χρηματοδοτικό «κενό»: Η Ε.Ε. υπολογίζει ότι τη διετία 2014-2015 οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν σε 14,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. για το 2014 και 12,3 δισ. για το 2015).

6. Μεταρρυθμίσεις: Οι μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει» και μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.

7. Επενδύσεις: Η επενδυτική άπνοια καλά κρατεί και ως και τούτου ο τομέας αυτός εξακολουθεί να υποχωρεί.

8. Εξαγωγές: Σε λήθαργο οι εξαγωγές παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους.

9. Δημόσιο χρέος: Επικρεμάται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές. «Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα στηρίζονται σε παραδοχές που μπορεί να διαψευστούν» τονίζει η έκθεση.

10. Ειδικά μισθολόγια: «Βόμβα» για το ελληνικό πρόγραμμα οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν πολλούς από τους προσφεύγοντες σε αυτά και είναι ικανές να ανοίξουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.

11. Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Μεγάλη εστία κινδύνου οι αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών, που φτάνουν τα 67 δισ. ευρώ.

12. Φοροδιαφυγή: «Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να ανθεί παρά τα κάποια μέτρα για την περιστολή της που έχουν ληφθεί. Εκ του αποτελέσματος, κρίνουμε ότι στην πολιτική προσαρμογής η φοροδιαφυγή δεν είχε την προτεραιότητα που έπρεπε»…
Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου